dissabte, 26 de juliol del 2014

ANXOVES I ARENGADES CASERES



Anxoves i arengades caseres.

Costa molt poca feina fer-les i donen el mateix resultat que les de compra (o millor).

Per a fer anxoves en sal, necessitem seitó de bona mida, sal grossa i una mica d’aigua.
En un pot de vidre ample i net, posarem alternades les capes de seitó (una mica enroscat) i les capes de sal grossa, li tirarem unes gotes d’aigua per a mullar la sal. Així tindrem una semiconserva que hem de guardar al frigorífic durant un mínim de dues setmanes per a poder començar a consumir les anxoves. estaran comestibles fins a sis mesos. Segur que no duren tant.

Per a consumir-les, les posarem sota els raig de l’aixeta, li traurem la sal de sobre, el cap i els budells,d’una pessigada al nivells de la base del cap, i finalment l’obrirem en dos filets, amb l’ajut de la ungla del dit gros, resseguint la espina, que trencarem al nivell de la cua. Un cop neta l’anxova, la posarem en adobament una estona amb pebre negre recent molt i un rajolí d’oli d’oliva verge.

Quan a les sardines de la costa, jo les preparo de cinc en cinc, amb una safata petita, com si fos per a canalons, individual Sobre un llit de sal grossa de pocs mil·límetres, es posen les sardines (tres i dos a sobre), amb la interposició d’una capa de sal grossa i una altra de cobertura. També posarem unes gotes d’aigua per a fer una crosta amb la sal.

Passada una setmana a la nevera, ja podem començar a consumir-les,  tenim un termini fins a dos mesos, passat aquest temps estaran engroguides i seques i val més llançar-les i fer-ne de nou. 

Una forma de consumir-les en cru és rentant-les sota l’aixeta, traient el cap i els budells, també traurem la espina, trencant-la amb els dits al nivell de la cua, la marinarem amb llimona i  pebre negre recientment molt. 

Passades unes vuit hores a la nevera, ja les podem menjar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada