diumenge, 27 de juliol del 2014

1. AMANIDES



          AMANIDES




L’horta ens proveeix de la majoria dels productes que mengem crus: enciam, en les seves varietats més conegudes (letxuga romana, fulla de roure, trocadero, iceberg,...), escarola, tomàquet, ceba crua, alls tendres, herbes dels canonges, rúcula, rabinetes, col llombarda, pebrots verds, pebrots vermells, i potser pebrots grocs (italians) o tomàquets dessecats, molt populars a Itàlia i a les pizzeries,...Fins i tot podem menjar la carxofa crua amb llimona (llàstima que a l’estiu no hi ha gaires carxofes si no són en conserva, bullides abans d’envasar).
           
Posats a utilitzar conserves o precuinats que es compren freds, podem afegir les amanides de llegums (péssols,mongetes, llenties, cigrons, favetes tendres,...).

Amb les salaons, encurtits i les conserves de peix, podem augmentar el repertori: olives (ni ha de desenes de classes), cogombrets en vinagre, guindilla basca, carxofes en conserva, pebrots adobats, patafes,...

Hi ha conserves de peix que podem tenir tot l’any i que podem fàcilment afegir a les amanides, com la tonyina en oli, tonyina en escabetx, sardines en oli o escabetx, pop en salsa americana, escopinyes, cloïsses, musclos, calamars farcits, bonítol en tomàquet, langostillos,...

Si el condicionant no és extrem (no tenim ni llum, ni gas), podem preparar un arròs o unes patates bullides o fins i tot pasta i fer una amanida amb amb qualsevol de les tres coses, per a consumir en fred, per exemple a la platja amb una carmanyola, o dalt d’un cim; o treballant, ara què tornen els temps de carmanyola). Ara d'arròs pre-cuinat, en fred, ja s'en troba als supermercats.

És costum catalana d’afegir embotits i/o formatge a l’amanida d’enciam, amb tota la varietat que això representa, així completem un recorregut que en principi semblava molt curt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada