Amanida “verda”
Aquesta és una recepta bàsica de la cuina, que sòl ser un primer plat a
l’estiu, quan és el temps del tomàquet. També es pot preparar a l’hort mateix.
Per a quatre persones:
Enciam (letxuga
romana) (1)
Tomàquets (un
parell)
Ceba “bavosa”
(dolça) (1)
Pebrot verd (1)
Pebrot vermell
(1/2) de la varietat “morro de bou”.
Si en tenim a mà
també podem posar olives (arbequines).
Oli, sal i vinagre.
Ho rentarem tot de
manera escrupolosa, sobretot a l’hort, si l’hem acabat de collir, ja què es
fàcil que hi trobem algun llimac, alguna polilla, algun cargol viu, cent-peus
petits, cochinilles de la humitat, algun Bernat del tomàquet,.... però
sobretot, fang, taques de fang de la pluja.
Que hi visquin
aquest animalons, és tota una garantía de què el productes no han estat
tractats (recentment) i no hem de tenir por de trencar cap període de carència;
vaja, que no ens morirem ni tindrem cagarrines, per menjar aliments crus. Els
pagesos també els renten (d’una peça) abans de portar-ho al mercat.
A les terres de
ponent, a l’estiu, el menjar més probable d’una festa al camp serà: amanida i
carn a la brasa, amb fruita de postres.
Com anàvem dient,
primer rentarem els productes de l’hort, amb aigua corrent. Un cop nets, o mentre o fem, fulla per fulla, destriarem
les fulles de l’enciam, rebutjant aquelles que estiguin flàccides, grogoses,
trencades (amb un tronxo trencat que comença a esdevenir llenyós).
Tallarem la part
del tomàquet propera a la tija, ja que és força dura, i el farem a troços
(queda molt bé a vuitens o a rodanxes), amb un ganivet esmolat o amb un ganivet
amb dents. No hi ha cosa pitjor per a menjar-se l’afilat d’un ganivet que
l’àcid del tomàquet, completament inocu per als animals ó persones. Tallarem
els pebrots a medallons i la ceba a rodanxes o a 1/16 parts.
Ho podem posar al
plat, amb més o menys gràcia (separat per colors en radis o una cosa damunt de
l’altra. Deixarem el tomàquet dalt de tot per a poder-lo amanir, ja que és el
que demana més sal.
Amanirem abans de
servir ( una safata de grup) o cadascú al seu plat (modals de taula).
Personalment jo no li poso vinagre, només oli i sal; el vinagre cadascú al seu
gust, i si el volen especial (de Mòdena), doncs endavant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada