dissabte, 26 de juliol del 2014

2. CREMES SOPES FREDES, SALSES



CREMES, SOPES FREDES, SALSES

Aquí, la gran majoria de plats provenen de llocs més càlids, i han estat adaptats a les nostres cuines, no es concep un estiu sense algun gaspatxo, o “salmorejo”.
Es poden fer cremes combinades, o d’una sola espècie, com el suc de tomàquet.

          Gaspatxo

Per a quatre persones

            Cogombres petits (2)
Tomàquets madurs (2)
Pebrot vermell (1)
Ceba tendra (1)
All (1)
Pa estovat amb aigua (100 gr)
Oli d’oliva verge (6 cullerades)
Vinagre (3 cullerades)
sal (2 pessics)

Tot i què antigament es feia amb el morter, avui en dia es prepara amb el turmix, queda  molt més homogeni i la emulsió entre l’oli i el vinagre el fa una mica més lligat.

Rentarem les hortalisses després de tenir-les un estona en remull.

Pelarem barroerament els cogombres, traient-los les puntes i només la pell de les arestes (una mica més dura. El farem a troços. Tallarem a troços el pebrot vermell.

Podem pelar els tomàquets, o deixar la pell si després el tamisarem amb el colador; això sí, tallarem la part del tronxo, més dura, i el farem a troços.

Pelarem la Ceba, i la tallarem a daus (grossos), també pelarem l’all i el  tallarem a rodanxes.

Escorrerem el pa en remull i l’afegirem a troços.

En bol de plàstic, o per tandes amb el got del turmix, ho triturarem tot i afegirem l’oli, el vinagre i la sal, aquesta barreja, ha d’emulsionar una mica, com si fos una salsa vinagreta.

El passarem per un colador de reixeta, no massa tupida, amb l’ajuda de la mà de morter; o per un colador xinès. Això ens servirà per a treure’n les restes de pell del tomàquet i del pebrot, i les llavors a mig triturar del tomàquet i del cogombre.

Ho posarem amb una gerra o un ampolla ampla a la nevera.
Si no es gasta en un parell d’hores, s’haurà de remenar una mica abans de servir-lo.

N’hi ha que hi posen pebrot verd, però això el fa “repetir”  una mica.
 Si no es passa pel colador (com fan a alguns bar-restaurants d’aquí), passarem tota la estona intentant destriar les restes de pell que es queden pegades a la llengua.

També n´hi ha que prescindeixen del pa (la meva dona), fent un gaspatxo una mica més líquid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada