CREMES, SOPES FREDES, SALSES
Aquí, la gran
majoria de plats provenen de llocs més càlids, i han estat adaptats a les
nostres cuines, no es concep un estiu sense algun gaspatxo, o “salmorejo”.
Es poden fer cremes
combinades, o d’una sola espècie, com el suc de tomàquet.
Gaspatxo
Per a quatre
persones
Cogombres petits (2)
Tomàquets madurs
(2)
Pebrot vermell (1)
Ceba tendra (1)
All (1)
Pa estovat amb
aigua (100 gr)
Oli d’oliva verge
(6 cullerades)
Vinagre (3
cullerades)
sal (2 pessics)
Tot i què
antigament es feia amb el morter, avui en dia es prepara amb el turmix,
queda molt més homogeni i la emulsió
entre l’oli i el vinagre el fa una mica més lligat.
Rentarem les hortalisses
després de tenir-les un estona en remull.
Pelarem
barroerament els cogombres, traient-los les puntes i només la pell de les
arestes (una mica més dura. El farem a troços. Tallarem a troços el pebrot
vermell.
Podem pelar els
tomàquets, o deixar la pell si després el tamisarem amb el colador; això sí,
tallarem la part del tronxo, més dura, i el farem a troços.
Pelarem la Ceba, i
la tallarem a daus (grossos), també pelarem l’all i el tallarem a rodanxes.
Escorrerem el pa en
remull i l’afegirem a troços.
En bol de plàstic,
o per tandes amb el got del turmix, ho triturarem tot i afegirem l’oli, el vinagre
i la sal, aquesta barreja, ha d’emulsionar una mica, com si fos una salsa
vinagreta.
El passarem per un
colador de reixeta, no massa tupida, amb l’ajuda de la mà de morter; o per un
colador xinès. Això ens servirà per a treure’n les restes de pell del tomàquet
i del pebrot, i les llavors a mig triturar del tomàquet i del cogombre.
Ho posarem amb una
gerra o un ampolla ampla a la nevera.
Si no es gasta en
un parell d’hores, s’haurà de remenar una mica abans de servir-lo.
N’hi ha que hi posen
pebrot verd, però això el fa “repetir”
una mica.
Si no es passa pel colador (com fan a alguns
bar-restaurants d’aquí), passarem tota la estona intentant destriar les restes
de pell que es queden pegades a la llengua.
També n´hi ha que
prescindeixen del pa (la meva dona), fent un gaspatxo una mica més líquid.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada