dissabte, 26 de juliol del 2014

6. TAULES D'EMBOTITS, FORMATGES I PATÉS



            TAULES D’EMBOTITS, FORMATGES I PATÉS


Qui no ha sopat alguna vegada amb una taula d’embotits? És fàcil de preparat i podem acompanyar-los des de torrades, a pa amb tomàquet. (és el què té el cor robat als estrangers que venen a Catalunya). Un “plat” (el pa amb tomàquet) elevat a la màxima categoria; ...ves per on m’estimo més posar-li una mica de pernil...

A França, les taules de formatges són una part íntima de l’àpat, ja sigui de primer, a l’hora de dinar, o bé com a “segon” o primeres postres a l’hora de sopar. No en va és el país de les 400 varietats de formatges. Comparteixo amb els francesos aquest deliri pel formatge, encara que li afegeixo molt formatge d’aquí i d’allà. Els suissos tenen una particular forma de menjar el formatge, que és la fondue! al nostre país no s’utilitza gaire si no és amb fondues de xocolata.

Després, tenim una altra “delicatessen” importada del gust francès, els patés. Trobem aquí patés de porc amb carn de pollastre amb les mil i una espècies i marinats: Paté al pebre negre, Paté al pebre verd, a les fines Herbes, al roquefort, a l’Armanyac, al vi d’Oporto, Patés ibèrics amb Xerès dolç,...D’altra banda, tenim els mateixos marinats amb paté de fetge d’ànec i després terrines de llebre, de porc senglar,...Podem conjugar els patés amb els fumats (que no sap greu repetir) Salmó fumat, truita de riu fumada, areng noruec,...

 Taula d’embotits ibèrics.

Pernil ibèric de “recebo” paletilla de Guijuelo.
“Morcón” ibèric.
Xoriço vermell ibèric.
Saltitxó ibèric.

Hi posarem sobre una taula de fusta o un plat les “rodanxes”  dels embotits i els talls de pernil. Ja ho podem servir.

Acompanyarem amb unes llesques de pa de pagès amb tomàquet madur refregat per sobre, amb oli i sal, o unes torradetes de pa d’oli amb all refregat i tomàquet madur.

Molts bar-restaurants, porten el pa torrat i els alls i el tomàquet per a que treballi el client, és la manera d’encertar el gust de cadascú.



  Taula de patés.
             
              Hi posarem els patés que ens agradin (quatre o cinc) amb unes torradetes industrials 
              al  costat.        
      
             Poden combinar molt bé dos varietats de paté amb formatge roquefort o amb formatges
             blaus anglesos (o d’altres de francesos o alemanys).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada